All Work All Play – dokumentär om eSport

”All Work All Play” är en dokumentär om eSport och finns på Netflix.

esport1

eSport, att tävla i dataspel, är ett kraftigt växande fenomen, och jag är eSport-konsument. Eller eSport-intresserad, som det uttrycks för de etablerade sporterna. Precis som för de etablerade sporten är jag dock inte intresserad av alla (e)sporter. Det är Starcraft 2 och Dota 2 som gäller för mig. Också likt de etablerade sporter, utöver jag som intresserad inte själv (e)sporterna, jag konsumerar dom; avnjuter den spänning och dramatik det innebär att se andra utöva dom.

All Work All Play är en av de första ambitiösa dokumentärerna om fenomenet eSport.

Egentligen är det kanske mer en dokumentär om ESL, Electronic Sports League, en europeisk eSport organisation, likt UEFA, NHL eller  SHL, men med flera sporter. ESL driver, eller har drivit, serier och turneringar för proffsspelare i många spel, men idag är det mest  League of Legends, Counter Strike, Heroes of the Storm och Starcraft 2 som gäller. Och det är personligheter, mest casters (eSportens term för kommentatorer) men även proffsspelare, från dessa spel vi får följa vid olika ESL-event (turneringar inför publik). Men huvudpersonen är ’Carmac’, Michal Blicharz, mannen som driver ESL’s största liga Intet Extreme Masters.

Fokus på League of Legends

Dramaturgiskt följer filmen ett par lag från start till final i en årslång och världslig turnering. Under resans gång får vi via intervjuer med spelare, coacher, kommentatorer och organisatörer, samt tillbakablickar, lära oss mer om fenomenet eSport. Lagen vi följer spelar eSporten League of Legends (LoL) och det är egentligen den enda eSporten tittarna får bekanta sig med. Det är naturligt då LoL är den klart största eSporten vad gäller antalet aktiva. Men bland de intervjuade känner jag igen kommentatorer och personligheterna från andra eSporter – det framgår inte att de inte arbetar med LoL – och det är synd att dessa andra sporter inte kort presenteras.

Brist på svenskt

Ur svensk synvinkel är det kul att en av proffsspelarna vi får bekanta oss med är LoL-spelaren Rekkles. Å andra sidan hade Sverige kunnat vara en betydligt större del av dokumentären. Sverige har en speciell plats i eSportens historia. Den svenska digitala datorfestivalen Dreamhack har spelat en stor i eSportens framväxt. Den nämns i dokumentären att Sydkorea är eSportens ursprungsland. De började sända eSport på nationell TV redan i slutet på 90-talet. Sverige var det andra landet i världen som började sända eSport på nationell TV. Och få länder har ännu gjort det. Under 2000-talet dominerade svenskar i eSporter så mycket att Sverige kom att kallas ”lilla Sydkoreo”. Den tronen har nu krackelerat något när andra länder kommit ifatt. Men i Counter-Strike (CS), den näst största eSporten, kan man fortfarande säga att Sverige dominerar. På ett sätt hade CS passat bättre som fokus-sport för dokumentären då CS var ett av de första eSport-spelen. LoL är relativt nytt.

Amerikansk målgrupp

Men jag förstår ändå valet. eSport-organisationen ESL, vars LoL-turnering vi följer, är visserligen europeisk såsom de flesta intervjuade personerna, men målgruppen verkar vara amerikansk. Dramaturgin byggs kring huruvida ett amerikansk LoL-lag ska kunna ta sig till finalen. Vi som följer eSport har länge förundrats över hur efter USA varit resultatmässigt på eSport, och även om det skapats många eSport-event och orgnasiationer så är det få som fått fäste. Det finns inget amerikansk Dreamhack (det svenska originalet har dock börjat prova markanden) och ingen lika stor eSport-organisation som ESL. Inte längre i alla fall. Så den här filmen ska nog ses i det ljuset: öka intresset för eSport bland allmänheten i USA.

Intressant och välgjord

Jag tycker alltså inte att filmen riktar sig till oss som redan konsumerar eSport, men den är fortfarande mycket sevärd för oss. Det är intressant att få en inblick bakom kulisserna och höra bakgrundshistorier från kommentatorer vars analyser och referat jag så ofta lyssnat på.

Om eSport är något nytt för dig tror jag filmen kommer vara än mer intressant. Om inte annat som inblick i en av de många fenomen som digitaliseringen fört med sig.

Filmen är välgjord och dramaturgin med de amerikanska lagen som försöker ta sig till final fungerar. Att använda ESL-chefen, Carmac, som en slags ciceron när han ska ta ESL till USA är också en lyckad lösning. Vi tillåts komma honom nära när dokumentären beskriver hans balanserande av familjeliv och hans passion för eSport. Carmac organsierade små eSport-turningeringar i källarlokaler i Polen på 90-talet innan någon kommit på att kalla det eSport. Och det är också där, utanför en av dessa lokaler, dokumentären i nutid sedan lämnar honom, hemkommen efter att framgångrikt ha orgnasierat USA:s dittills största eSport-turnering.

 

Dokumentären finns att se på Netflix.

Martin Nilsson

Intresserad utvecklare och kreatör från Karlstad

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *