The Pretty Reckless: enkel, effektiv rock med en stor röst

The Pretty Reckless

Jag hörde låten nedan, ”Heaven Knows”, på bilradion någon gång i våras och föll direkt för låten. Den träffade precis mitt i mitt rockhjärta; melodiöst, speciellt, lugn vers/tung refräng och en härlig röst.

I bilen antog jag att det – som så ofta – var en sådan där enstaka fullträff som ett random-rockband fått till. När jag kollade upp gruppen, The Pretty Reckless, mest för att spara undan låten, väntade jag mig därför att övrig produktion skulle vara ganska lam. Jag har varit igenom processen många gånger: hör en rivig, lite speciell låt, men hittar inget annat liknande i gruppens övriga produktion. Men inte nu.

Men även om kanske låten ”Heaven Knows” faktiskt sticker ut lite ur The Pretty Reckless övriga repertoar , så upptäckte jag något annat som gör att The Pretty Reckless sticker ut ur mängden av mainstream-rockgrupper: sångerskan Taylor Momsens röst. Den är så härligt nonchalant. Hon sjunger klart och tonsäkert, men tar plötsligt i så att rösten spricker på precis rätt ställen.

Musiken är effektiv, keep-it-simplel, och istället för en massa pålägg, och effektvariationer på instrumenten, arbetar de med intensitet. Det låter närmast som om låtarna är inspelade live.

Deras breakthru-låt, ”Make Me Wanna Die”, nedan är ett exempel på det.

Många av låtarna är dock ändå ganska vanliga nästan radio-vänliga rocklåtar, men jag lyssnar även på dem med stor njutning tack vare Taylor Momsens fräcka och lediga jag-har-varit-rockstjärna-hela-livet-röst. Så det är svårt att hon sjöng in den ganska ordinära rockballaden ”Just tonight” nedan – precis som ”Make me…” ovan – när hon var 17 år.

Martin Nilsson

Intresserad utvecklare och kreatör från Karlstad

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *